Sisteme solare independente cu panouri fotovoltaice (sisteme off grid)

Sistemele solare cu panouri fotovoltaice off grid sunt sisteme independente, neconenctate la reteaua de alimentare cu energie electrica, care capteaza energia solara, o transforma in energie electrica si o depoziteaza in baterii speciale.

Componentele de baza ale unui sistem fotovoltaic off grid sunt: unul sau mai multe panouri solare fotovoltaice, una sau mai multe baterii solare de stocare a energiei si un regulator de incarcare a bateriilor.

In cazul in care dorim sa utilizam energia solara doar pentru iluminat, aceste componente sunt suficiente, dar daca dorim sa realizam alimentarea tuturor aparatelor electrice din locuinta, atunci va trebui sa adaugam la aceasta structura de baza si un invertor solar care realizeaza conversia curentului continuu produs de panouri in curent alternativ cu 220-230V.

Elementele de care aveti nevoie pentru a avea energie fara conectare la retea (off grid) sunt urmatoarele:
1 Panouri solare fotovoltaice: acestea capteaza energia solara si o convertesc in energie electrica. In functie de dimensiunea sistemului sunt necesare unul sau mai multe panouri legate in ‘strig-uri’. Capacitatea si calitatea tipului de panou ales este foarteimportanta in asigurarea performantei intregului sistem.

2 Regulator de incarcare a bateriilor: acest dispozitiv preia curentul de la panourile fotovoltaice si il stocheaza in baterii realizand astfel incarcarea acestora in intr-un mod sigur si constant. Alegerea unui regulator de buna calitate este esentiala pentru ca el este cel care confera eficienta si totodata protejeaza bateriile si le asigura buna functionare pe o lunga perioada de timp.

3 Bancul de baterii: este compus din una sau mai multe baterii solare speciale, pentru stocarea curentului continuu, legate intre ele in serie si/sau in paralel. Aceste baterii sunt proiectate special pentru aplicatii solare si se deosebesc de bateriile obisnuite prin faptul ca suporta cicluri adanci de descarcare, permit descarcarea lenta si au un numar mare de ciclii de incarcare-descarcare. Daca putem sa asiguram o intretinere periodica a bateriilor putem alege sa utilizam baterii solare cu acid, daca insa alegem baterii cu gel sau tip AGM atunci intretinerea lor nu este necesara. Bateriile sunt component cea mai costisitoare a unui sistem fotovoltaic independent de aceea este important sa ne asiguram ca alegem tipul de bateriea decvat care ne asigura utilizarea lor pe o perioada de timp cat mai lunga.
4 Invertorul: realizeaza transformarea curentului continuu in curent alternativ pentru alimentarea echipamentelor si consumatorilor casnici (televizor, masina de spalat, pompe etc). In cazul in care dorim realizarea unei instalatii simple doar pentru iluminat sau alimentarea unor consumatori care functioneaza la curent continuu, invertorul nu este necesar.

5 Tabloul de sigurante: este compus dintr-o serie de intrerupatoare si sigurante care realizeaza alimentarea cu CA a consumatorilor in conditii de securitate.

6 Cabluri si conexiuni: sunt necesare pentru conectarea tuturor componentelor sistemului intre ele. Cablurile utilizate pentru curentul continuu sunt diferite de cele pentru curent alternative si pretul lor este mai mare.

Observatie importanta: va recomandam sa adaugati configuratiei si stemului dvs si un generator de curent alternativ care va poate fi util atat ca sursa de curent de rezerva atuncic and nu este soare o lunga perioada de timp cat si atunci cand doriti sa utilizati mai mult curent decat de obicei, de exemplu pentru folosirea unei masini de tuns iarba.
In cazul in care includeti in structura sistemului si un generator, va este necesar si un comutator care realizeaza comutarea intre sursele de energie utilizate (panouri solare sau generator).

Spatiile care nu sunt conectate la o retea de electricitate au nevoi diferite in functie de destinatia lor sau de gradul de confort dorit de aceea este indicat sa apelati la un specialist pentru o dimensionare adecvata si alegerea celor mai potrivite echipamente pentru dumneavoastra.