Panourile fotovoltaice  Tier 1 sunt cele mai bune panouri?

Panourile fotovoltaice Tier 1 (Nivelul 1), contrar credinței comune, se referă la cele realizate de companii sigure din punct de vedere financiar, mai degrabă decât la calitatea produsului.

Tier 1 enuntă primele 10 companii din lume producatoare de panouri fotovoltaice clasificate pe criteriul valorii vânzărilor si nu pe criteriul calității produselor fabricate.

Daca alegi panourile fotovoltaice Tier 1, asta nu inseamna ca acele panouri solare sunt neaparat cele mai bune panouri. De multe ori panourile fotovoltaice Tier 1 sunt categorisite gresit, extinzand clasificarea asupra calitatii panourilor fotovoltaice produse de acestia.

Tier-1 pe scurt

  • Tier-1 este un termen creat de Bloomberg fără criterii de calitate în procesul de selecție.
  • Bloomberg nu auditează instalațiile de producție sau produsul. Este pur financiar. Prin urmare, lista Tier-1 a producătorilor de panouri solare se modifică trimestrial.
  • Tier-1 este o etichetă care nu va rămâne cu produsul pe viață, deoarece nu este un criteriu de calitate, iar Bloomberg nu este un institut de testare.
  • Audit-urile aleatorii ale mărcilor de panouri solare denumite Tier-1 au găsit cazuri de producție inadecvată față de valoarea de pe eticheta de identificare atunci când panourile au fost supuse condițiilor standard de testare.

Aspirațiile, oportunitățile și cerințele producătorilor și cumpărătorilor sunt departe de a fi la fel. Primul caută oportunități de a convinge clienții de superioritatea produselor lor față de cele ale altor companii, în timp ce ceilalți vor să se convingă de fiabilitatea și calitatea acestor produse.

Situația este complicată de faptul că cumpărătorii nu au niciun motiv să aibă încredere în informațiile producătorului despre produsul său. Iar producătorii nu încearcă să ofere cumpărătorilor informații fiabile despre acesta. Soluția pentru astfel de cazuri este utilizarea unei evaluări furnizate de o terță parte independentă.

Ce este TIER 1?

Pe piața fotovoltaică, această terță parte este Bloomberg New Energy Finance (BNEF), care a dezvoltat un sistem pe niveluri pentru clasarea producătorilor de module solare. Motivul pentru care sistemul se numește nivelat, adică multi-nivel, rămâne neclar, deoarece BNEF însuși (conform declarației sale) întocmește și publică doar lista companiilor clasificate de acesta ca TIER 1.

Asa cum se precizează in definitia activității sale in Module Tier 1 List Methodology (metodologie ce o puteti gasi aici):

“Bloomberg New Energy Finance (BNEF) a dezvoltat un sistem de nivelare pentru modulele fotovoltaice bazat pe bancabilitate, pentru a crea o diferențiere transparentă între sutele de producători de module solare de pe piață. Deoarece această clasificare de bază a fost folosită ca reclamă de către anumiți producători, ea nu ar trebui să înlocuiască niciodată un proces adecvat de due diligence în selecția produselor.

Ce criterii folosește Bloomberg New Energy Finance (BNEF) pentru a decide dacă include sau nu o companie pe listă

  • peste 5 ani de prezenta pe piata fotovoltaica
  • deținerea instalațiilor sale de producție, care acoperă întregul proces de fabricație a modulelor solare (producție orientată vertical).
  • utilizarea modulelor companiei în cel puțin 6 proiecte majore în ultimii 2 ani (fiecare cu o capacitate de cel puțin 1,5 MW), iar finanțarea fiecărui proiect trebuie efectuată de diferite bănci fără recurs.
  • toate procesele de producție la întreprinderile companiei ar trebui să aibă un grad ridicat de automatizare (acest lucru exclude factorul uman și reduce procentul de defecte).
  • alocarea unor sume semnificative de investiții în cercetarea fotovoltaică și implementarea de soluții inovatoare în producție.

După cum vedem, majoritatea cerințelor sunt impuse unor astfel de parametri ai producătorilor, a căror analiză ne permite să ne facem o idee despre stabilitatea financiară a acestora. În primul rând, astfel de informații sunt de interes pentru bănci, care le folosesc pentru a evalua producătorii de module fotovoltaice atunci când le acordă împrumuturi.

În același timp, BNEF folosește istoria proiectelor lor de anvergură deja aprobate de bănci pentru a clasifica companiile solicitante, considerând că dacă băncile le alocă în mod regulat finanțare, aceste companii pot fi clasificate ca TIER 1. Astfel, se formează un cerc vicios. – băncile se bazează pe evaluarea Bloomberg, în timp ce Bloomberg în evaluarea sa se bazează pe precedentele existente ale proiectelor de finanțare ale băncilor în industria fotovoltaică.

O comparație a clasamentelor de la diferite companii oferă, de asemenea, rezultate convingătoare. Astfel, lista companiilor pe care Bloomberg le-a atribuit TIER 1 în 2022 și lista producătorilor ale căror module au fost supuse unor teste complete de către experți tehnici de renume mondial de la PVEL 1  în același an diferă nu numai prin componența companiilor incluse. dar și în locurile lor în rating. Acest lucru confirmă încă o dată faptul că selecția după criteriile Bloomberg indică doar poziția financiară stabilă a companiilor înseși, dar nu oferă motive pentru recunoașterea tuturor produselor lor ca un etalon de calitate.

Concluzie

Clasarea unei companii în lista TIER 1 a Bloomberg NEF trebuie considerată o realizare, care cu siguranță caracterizează pozitiv compania, dar nu este o condiție suficientă pentru a garanta un nivel ridicat al calitătii.

  1. PVEL –  Bankability Testing for the Solar Industry (Testare de bancabilitate pentru industria solară) – Serviciile tehnice și de testare ale PVEL merg dincolo de laborator pentru a ajuta cumpărătorii să reducă riscurile, să optimizeze finanțarea și să îmbunătățească performanța sistemului pe parcursul ciclului de viață al proiectului solar. ↩︎