Panourile fotovoltaice, factor important de reducere a cheltuielilor cu racirea cladirilor

In prezent, sistemele cu panouri fotovoltaice sunt o sursa tot mai importanta de generare a energiei electrice, fiind utilizate si din ce in ce mai apreciate in toate colturile lumii, de la cele mai sarace pana la cele mai bogate state ale mapamondului Dupa cum bine se stie, panourile fotovoltaice au fost proiectate si construite pentru a capta radiatia solara si a o transforma in energie electrica. Cercetarile recente ale oamenilor de stiinta din domeniu scot in evidenta noi aspecte favorabile ale utilizarii panourilor solare fotovoltaice. Astfel, cercetatorii

Universitatii din San Diego, dupa ultimile studii efectuate, arata ca sistemele solare pe baza de panouri fotovoltaice determina de asemenea scaderea temperaturii cladirilor pe care sunt montate. Panourile fotovoltaice: diminueaza cu pana la 35% costurile cu racirea cladirilor!

In urma unor studii laborioase, cercetatorii aceastei universitati, utilizand aparate de ultima generatie de scanare imagistica termica, au urmarit un numar semnificativ de cladiri, o perioada indelungata de timp. Studiile au constatat ca acoperisurile pe care au fost montate panouri fotovoltaice, sunt mai protejate si au parte de o reducere a temperaturii de cca. 3°C fata de alte cladiri care nu beneficiaza de aceste sisteme cu panouri solare. Tragand linie la sfarsitul sezonului, s-a putut constata ca energia utilizata pentru racirea si ventilarea cladirilor vara, se poate reduce intr-un procent remarcabil de pana la 35%. De asemenea s-a mai tras o concluzie imbucuratoare, si anume ca montarea de panouri solare fotovoltaice determina in decursul noptii izolarea cladirilor pe care sunt amplasate, pierderile de caldura fiind mult diminuate.