Acoperisurile solare – Viitorul din prezent

La sfarsitul anului 2016, Elon Musk, patronul Tesla Motors a promovat “tiglele solare”, cu care se vor acoperi viitoarele case ecologice.
Intr-o conferinta tinuta la Los Angeles, Elon Musk a prezentat “viitorul integrat” in care regasim bateria de perete Powerwall si tiglele solare care vor asigura independenta energetica a caselor de locuit.
Daca ar fi sa le comparam cu panourile solare fotovoltaice “clasice”, in care celulele fotovoltaice sunt incadrate intr-un suport rectangular care, la randul sau, este pozitionat pe acoperisul cladirii, tiglele solare, inventate de compania Solar City, incorporeaza celulele fotovoltaice ce transforma lumina solara in energie electrica.
In filmul de prezentare de mai jos ( realizat la evenimentul din Los Angeles ), se pot observa diversele tipuri de tigla dezvoltate, astfel incat acestea, pe langa eficienta energetica, sa satisfaca si cele mai pretentioase tendinte de design. De asemenea, in acest film este prezentat si faptul ca noile tigle sunt si mult mai rezistente din punct de vedere mecanic decat cele clasice din ceramica.

Dupa cum spuneam anterior, Musk a prezentat si ultima generatie de baterii de perete Powerwall 2, care vor avea capacitate dubla de inmagazinare a energiei si sunt compuse din doua baterii Li/Ion de 15 kw/h si un invertor integrat. Pretul este de aproximativ 5.000 dolari si se va putea alimenta o locuinta cu 4 camere ( iluminat + aparate electrocasnice ).

Toate aceste produse Tesla Solar Roof sunt deja instalate in diverse locatii si ele vor aparea pe piata americana, spre comercializare, in acest an.