Cand vrem sa achizitionam un sistem cu panouri solare pentru producerea de energie electrica avem de ales intre urmatoarele categorii:
I -sisteme fotovoltaice independente sau cu acumulare in baterii (off grid)
II -sisteme fotovoltaice autoconsum (selfconsumption)
III -sisteme fotovoltaice cu conectare la retea (on grid)
O definitie clara dar succinta a acestor tipuri de sisteme v-o oferim in partea a doua a acestui articol.
Iata acum care sunt cele 4 intrebari pe care trebuie sa ni le punem ca sa facem alegerea corecta.
1 Sunt conectat la o retea de distributie de curent electric?
Daca raspunsul este DA atunci vom opta pentru un sistem autoconsum sau pentru un sistem cu conectare la retea, daca raspunsul este NU atunci va trebui sa achizitionam un sistem fotovoltaic independent care stocheaza energia produsa in baterii.
2 Care este scopul pentru care doresc panouri solare fotovoltaice?
Daca am nevoie de mobilitate sau independenta atunci alegem un kit fotovoltaic adecvat din categoria celor independente, cu acumulare in baterii, daca am nevoie de un sistem de rezerva deoarece reteaua de distributie nu face fata atunci ma orientez spre categoria sistemelor cu autoconsum, daca sunt deja conectat la retea si doresc sa economisesc atunci trebuie sa investighez categoriile sistemelor cu autoconsum si cea a sistemelor cu conectare la retea.
3 Care este locatia in care se vor instala panourile solare?
Ca variante de raspuns putem avea de exemplu: stani, stupine, rulote, ferme izolate, case de vacanta, locuinte fara curent electric, locuinte deja conectate la o retea de distribuite de curent, mici aplicatii comerciale, agricole sau industriale. Cand alegem sistemul fotovoltaic din categoria adecvata vom urmari sa regasim aceste destinatii in descrierea aplicabilitatii fiecarui kit fotovolatic analizat. Aceasta deoarece fiecare sistem fotovoltaic este proiectat pornind de la destinatia lui.
4 Care sunt consumatorii pe care doresc sa ii alimentez cu energie electrica de la panourile solare?
Intocmirea unei liste de consumatori ne va permite sa alegem dimensiunea sistemului astfel incat el sa faca fata asteptarilor noastre. Chiar daca nu stim puterea fiecarui consumator putem intocmi o lista simpla de genul: doresc doar iluminat sau iluminat si TV, sau iluminat, TV, frigider si masina de spalat, sau pompe de irigare etc. Daca suntem mai tehnici si putem calcula singuri puterea totala a consumatorilor atunci trebuie sa stiti ca, in medie, un sistem fotovoltaic produce zilnic de 3 ori puterea sa instantanee. De ex un sistem de 300W va produce si va acoperi zilnic necesarul pentru consumatori a caror putere insumata este de 900W.
5 .Mai departe va recomandam sa contactati un specialist, el va va face o dimensionare adecvata a sistemului si va va oferi recomandari pentru ca dvs sa faceti cea mai buna alegere tinand cont de particularitatile tehnice si de limita de buget pe care doriti sa il investiti. Solutia „intreaba un prieten”, in cazul nostru „intreaba specialistul”, este cea mai sigura dar si ieftina varianta. Cand vorbim de curent electric greselile costa dar consultanta noastra este gratuita ?!
Iata acum si definitiile promise:
I Sisteme fotovoltaice independente, cu acumulare in baterii (off grid)
Sunt destinate cladirilor izolate unde nu exista retele de distributie a curentului electric sau pentru asigurarea electricitatii atunci cand calatorim. In functie de consumatorii pe care dorim sa ii alimentam le putem imparti in:
I.a Sisteme fotovoltaice independente (cu acumulare in baterii) pentru consumatori mici pe curent continuu
Cu ele putem alimenta becuri pentru iluminat, echipamente de monitorizare sau telemetrie, incarcatoare pentru telefon sau laptopuri, tablete, cutii frigorifice cu termostat si chiar radiouri si anumite tipuri de televizoare. Ne sunt deci foarte utile pentru furnizarea electricitatii in case de vacanta, stupine, stani, statii meteo, rulote etc. Panourile fotovoltatice incarca bateriile si acestea alimenteaza cu curent electric utilizatorii. Toti consumatorii functioneaza la voltajul bateriei (de obicei la 12 su 24V) iar in componenta sistemului mai intra un regulator de incarcare care controleaza limita de incarcare a bateriilor si cablurile necesare. Sunt de obicei sisteme mici care ne asigura confort si mobilitate.
I.b Sisteme fotovoltaice independente (cu acumulare in baterii) pentru aplicatii pe curent altenativ
Aceste sunt sisteme similare cu cele de la punctul 1 la care se adauga un invertor care transforma curentul din baterii in curent alternativ pentru alimentarea utilizatorilor uzuali care functioneaza la 220V ca. Acesta largeste gama de consumatori care pot fi utilizati: televizoare, frigidere, masini de spalat, fier de calcat, pompe de recirculare etc. Deci putem alimenta acum case cu locuire permanenta neconenctate la retea, ferme izolate, pompe agricole etc.
Numarul de panouri fotovoltaice si de baterii necesare este si el mai mare ceea ce genereaza si un cost mai mare. O alternativa inteligenta de reducere a costurilor este acea de utilizare in paralel a unui generator de rezerva care va furniza electricitate doar atunci cand este atins un varf de sarcina (de exemplu atunci cand utilizam in plus masina de tuns iarba) sau cand sunt mai multe zile la rand fara soare. Un invertor inteligent va efectua automat trecerea alimentarii de la panourile solare la generator si invers.
II Sisteme fotovoltaice autoconsum (selfconsumption)
Utilizam aceste sisteme atunci cand suntem deja conectati la reteaua de distributie dar dorim sa economisim sau cand exista caderi frecvente de curent in retea. Un sistem cu panouri fotovoltaice, baterii si invertor furnizeaza curent electric atunci cand este soare iar noaptea, dupa ce bateriile ajung la un grad mare de descarcare, se face trecerea automata pe alimentarea din retea daca este necesar. Facturile de curent vor fi mult mai mici si vom avea un sistem de rezerva in cazul penelor de curent. Investitia realizata este mai mica decat in cazul sistemelor independente de la pct 2 in principal datorita faptului ca numarul de baterii utilizat este mai mic si aduce beneficii atat in cazul locuintelor cat si in cazul aplicatiilor industriale.
O varianta a acestui tip de sistem este aceea in care nu montam nici o baterie si utilizam curentul produs de panourile solare doar pe timpul zilei reducand astfel costul instalatiei. In acest caz se ia electricitate din retea in timpul noptii dar sistemul nu va putea fi folosit ca sistem de rezerva cand exista pene in reteau de distributie deoarece nu avem baterii in care sa stocam energia. Aceasta varianta este insa foarte utila firmelor industriale, atelierelor, service-urilor si tuturor acelora care au consum mare de electricitate in timpul zilei putand duce la scaderea semnificativa a facturilor de curent.
III Sisteme fotovoltaice cu conectare la retea (on grid)
Acolo unde este disponibila o retea de distributie de curent putem utiliza un sistem fotovoltaic pentru reducerea consumului de electricitate din retea astfel: utilizam cu prioritate ceea ce produce sistemul fotovoltaic iar excesul de productie este injectat in retea. Furnizorul de electricitate va inregistra cu minus in factura de energie kilowatii pe care dvs i-ati injectat in retea si cu plus cantitatea pe care ati consumat-o de la distribuitor facand astfel economii substantiale sau chiar primind bani de la distribuitor. Acest lucru este posibil deoarece sistemului i se adauga contoare care masoara energia injectata si cea preluata din reteaua de distributie. Pe langa aceasta sunt necesare un proiect tehnic si obtinerea unei autorizatii de la ANRE ceea ce creste costul investitiei si mareste perioada de implementare.