Turbine eoliene

Datorita crizelor energetice din secolul trecut si a scaderii accentuate a resurselor naturale, gasirea si implementarea unor noi tehnologii bazate  pe energiile regenerabile a devenit  o necesitate a ultimilor ani. O alternativa viabila si foarte profitabila la sursele de energie conventionale o constituie turbinele eoliene.

Din punct de vedere al solutiei constructive adoptate, turbinele eoliene sunt fie  cu ax arizontal fie cu ax vertical. Generatoarele cu ax orizontal sunt cele mai numeroase poate si datorita faptului ca dezvoltarea lor a plecat cu un mare avantaj deoarece s-a bazat pe cercetarile anterioare legate de profilul si aerodinamica aripilor avioanelor.

Generatoarele cu ax vertical desi ocupa o marja de piata mai mica, se dovedesc a fi de neinlocuit  in aplicatii in care spatiul este restrans cum ar fi de exemplu la bordul ambarcatiunilor.

Un mare avantaj al turbinelor eoliene este ca nu perturba in general activitatea agricola si industriala din zonele in care sunt amplasate, oricare din variantele constructive ocupand la baza suprafete mici de teren.
Turbinele eoliene pot functiona individual, fara a fi racordate la retelele de electricitate si necuplate cu ale turbine, sau pot fi organizate in sisteme complexe ( ferme eoliene ) care furnizeaza electricitate la in sistemele nationale. Fermele eoliene sunt amplasate in general la sol, dar in ultimul timp s-a optat si pentru amplasarea lor pe apa, in largul marilor si oceanelor.Din punct de vedere al asigurarii energiei electrice din surse regenerabile, Europa este lider mondial, pe continentul nostru fiind alimentate peste 110 milioane de locuinte cu energie verde.

Investitiile in turbine eoliene continua la nivel mondial si se estimeaza ca daca s-ar folosi intregul potential eolian al planetei, am putea genera de 4 ori mai multa energie decat necesarul de consum. Calculele actuale, bazate pe capacitatea proiectelor existente precum si al celor care se vor da in folosinta in viitorul apropiat, arata ca pana in 2020, peste 20% din energia consumata pe intreg mapamondul va fi produsa de turbine eoliene.