Solar Keymark – Principala eticheta de calitate pentru echipamentele solare termice

Solar Keymark fost creat pentru a certifica produsele solare termice de inalta calitate la nivel european. Scopul crearii lui este acela de a reduce barierele comerciale si de a promova utilizarea de panouri solare termice de inalta calitate pe piața europeană și nu numai.
Solar Keymark este o marcă de certificare independenta pentru produsele solare si demonstreaza utilizatorilor finali că un panou solar este conform cu standardele europene relevante și îndeplinește si alte cerințe suplimentare. Solar Keymark este utilizat în Europa dar este recunoscut în întreaga lume ca o garantie a calitatii.
Solar Keymark a fost dezvoltat de European Solar Thermal Industry Federation (ESTIF) și CEN (Comitetul European pentru Standardizare), în strânsă colaborare cu importante laboratoare de testare din Europa și cu sprijinul Comisiei Europene.
Crearea acestei procecuri de certificare a devenit o necesitate incepand cu anii 1990 cand piața panourilor solare termice din Europa a crescut considerabil, în parte datorită programelor de sprijin financiar implementate in diferite țări dar si datorita noilor tehnologii aparute din ce in ce mai eficiente pentru utilizatori si benefice pentru mediu. Piața europeană a crescut rapid de la 250.000 kW la peste 800.000 kW capacitate nou instalată pe an.

Multe companii au dorit sa isi exporte produse lor în alte piețe europene, dar au intampinat dificultati cum ar fi cerințe specifice in programele nationale de stimulare, care au devenit un obstacol în calea intrării libere pe piață.

Ca urmare in 2003, European Solar Thermal Industry și institute de testare majore au formulat regulile si normele Keymark Solar ca o solutie simpla si unificata de recunoastere a calitatii panourilor solare peste tot in Europa.
Astazi Solar Keymark este cea mai utilizata si de incredere certificare atunci cand ne referim la panouri solare termice fie ca este vorba despre panouri plane sau tuburi vidate.