Incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu

Radiatia infrarosie este o forma de energie din spectrul luminos care nu este vizibila ochiului uman. Cea mai mare parte a energiei primite de la Soare este radiatie infrarosie, sau altfel spus, binecunoscuta caldura radianta care incalzeste in mod direct obiectele fara sa incalzeasca aerul.

Oamenii, plantele si toate fiintele absorb in mod natural si sunt incalzite de radiatiile infrarosii care fac posibile si intretin toate procesele vietii pe Pamant.

De asemenea, corpul nostru produce radiatii infrarosii la nivel celular: hrana metabolizata se tranforma in energie si caldura corporala. Noi toti radiem energie infrarosie cu o lungime de unda intre 8 si 14 micrometri.

Datorita importantei lor functii biologice, o parte din radiatiilei infrarosii, mai exact cele cu lungimea de unda cuprinsa intre 4 si 14 micrometri, au fost denumite radiatii Vitale. Ele au multiple efecte benefice asupra sanatatii cum ar fi: cresterea imunitatii, imbunatatirea circulatiei sangelui si altor fluide in organism, diminuarea proceselor inflamatorii, favorizarea detoxifierii.

Incalzirea cu panouri radiante a devenit foarte apreciata in ultimii ani datorita avantajelor si confortului pe care le ofera precum si a faptului ca sunt cel mai economic sistem de incalzire.Sistemele clasice de incalzire transforma diferite forme de energie in caldura care este apoi transferata aerului care la randul lui o transfera obiectelor sau persoanelor cu care vine in contact sau care se pierde datorita circulatiei inerente. Acestea sunt asa numitele sisteme de incalzire prin convectie care au ca principale dezavantaje pierderile mari datorate circulatiei aerului, antrenarea prafului, uscarea aerului sau prezenta diferentelor mari de temperatura intre diferite zone ale aceleiasi incaperii.

Utilizand panouri radiante cu infrarosu obtinem o incalzire directa a peretilor si obiectelor din incaperi. Panourile transfera in mod uniform caldura in tot mediul inconjurator fara a antrena circulatia aerului iar umiditatea ramane constanta.
Sunt eliminate astfel unele inconveniente ale sistemelor clasice de incalzire prin convectie cum ar fi: uscarea aerului, incalzirea neuniforma, formarea mucegaiului, antrenarea prafului de catre curentii de aer cald si risipa de energie.

Corpul nostru este si el incalzit in mod direct ca si cum o raza de soare ar fi patruns in casa. De aceea confortul termic obtinut in mod obisnuit la 21°C este acum resimtit la doar 18°C in ambient. Cei care utilizeaza panouri radiante spun ca mediul devine incomparabil mai placut, senzatia perceputa fiind chiar mai relaxanta decat cea pe care o avem in fata unui semineu.

In sfarsit dar nu in cele din urma, incalzirea cu panouri radiante  are multe efecte benefice asupra sanatatii si este cea mai economica modalitate de incalzire.