Din ce este compus un sistem cu panouri solare pentru producerea apei calde?

In ultimii ani din ce in ce mai multe persoane dar si companii apeleaza la solutia utilizarii panourilor solare pentru producerea apei calde menajere sau pentru uz industrial.

Primul pas in implementarea unei asemenea solutii este sa vedem in ce consta o astfel de investitie. Panourile solare sunt evident componenta de baza dar pe langa panouri avem nevoie si de alte echipamente. In functie de complexitatea aplicatiei putem vorbi in principal de doua variante de instalatii solare:

  • instalatii solare cu circulatie libera (sau termosifon), mai simple si destinate in principal unui consum mic de apa
  • instalatii solare cu circulatie fortata care, in functie de dimensiune, pot face fata unor consumuri oricat de mari.
Panourile solare, plane sau cu tuburi vidate, capteaza energia termica care este transportata de agentul termic aflat in circuitul olar catre un boiler de stocare a apei calde menajere. Serpentina cuplata la panourile solare incalzeste apa aflata in boiler pregatind-o astfel pentru consum. In cazul in care se doreste, se poate utiliza un boiler bivalent si in acest caz cea de-a doua serpentina se cupleaza la o centrala termica pe lemne, electrica sau pe gaz care suplimenteaza necesarul de caldura in zilele cu radiatie solara insuficienta.

Statia de pompare asigura circulatia corespunzatoare a agentului termic in instalatie iar vasul de expansiune se utilizeaza pentru eliminarea suprapresiunilor din sistem. Controlerul solar este ‘creierul’ instalatiei, el controleaza functionarea optima a sistemului, dand comenzile corespunzatoare de pornire/ oprire a diverselor componente si in functie de complexitatea lui afiseaza informatii despre starea si functionarea sistemului. Conductele si elementele de conexiuni fac legatura intre echipamente si trebuie alese si montate cu grija astfel incat sa faca fata temperaturilor mari de lucru si conditiilor de mediu.

O instalatie solara cu circulatie fortata are ca si componente:

  • unul sau mai multe panouri solare, fie plane fie cu tuburi vidate
  • un boiler de acumulare a apei calde, sau mai multe
  • statie de pompare
  • statie, sau controller, de automatizare
  • vas sau vase de expansiune
  • conducte si izolatie solara
  • elemente de conectare si antigel

In cazul unor aplicatii de mari dimensiuni evident lucrurile se complica. Aici se discuta de cuplarea si coordonarea functionarii unui mare numar de panouri si de boilere, sincronizarea cu alte sisteme de incalzire care utilizeaza poate combustibili conventionali si in aceste cazuri este necesara o dimensionare si o proiectare adecvata.