Cum verifici calitatea panourilor solare termice?

Oferta de panouri solare temice din ultimii ani pe piata romaneasca este generoasa si diversificata. Orice cumparator isi pune in mod firesc intrebarea “Ce sa aleg?” mai ales ca domeniul panourilor solare este unul relativ nou si inca nestructurat in Romania. Daca vrei sa cumperi un automobil chiar si un adolescent poate sa indice o marca buna, dar daca vrei panouri solare sunt putini aceia care iti pot spune cu buna credinta si in cunostinta de cauza care este ierarhia calitatii.

Iata cateva indicii de care puteti face uz pentru a stabili dumneavoastra insiva daca un panou solar este unul excelent, bun sau lasa de dorit:

-verificarea capacitatii de absorbtie: cu cat suprafata absorbanta este mai mare si materialul din care este facuta si cu care este tratata este mai bun absorbant si conductor termic cu atat eficienta de absorbtie va fi mai mare.

Un bun exemplu in acest sens sunt suprafetele de cupru tratate cu strat de Titan care absorb si radiatia de difuzie (cum este radiatia dintr-o zi usor innorata) nu numai pe cea directa.
-verificarea capacitatii de transfer: este important ca toata caldura absorbita sa fie transferata in sistem de aceea tehnologii cum ar fi sudura cu laser a conductelor prin care circula agentul termic pe suprafata colectoare in cazul panourilor plane sau utilizarea unor condensatori cu suprafata mare de cedare la capatul tuburilor vidate aduc un plus de randament panourilor care le utilizeaza

-verificarea izolatiei: odata ce panoul a absorbit o cantitate mare de energie trebuie sa ne asiguram ca aceasta energie nu se pierde printr-o proasta izolatie. Se stie ca cel mai bun izolator este vidul, dar oare orice fel de tub vidat garanteaza pastrarea vidului in timp? Daca nu avem certitudinea calitatii vidului si bugetul nu ne permite achizitia unor tuburi superioare care au martor de vid atunci este de preferat sa ne orientam spre panouri plane care au un strat de izolatie de 60mm. Aceasta deoarece, odata cu pierderea vidului, tuburile de proasta calitate devin ineficiente, si este de preferat sa investim intr-un panou plan care isi pastreaza eficienta constanta pe toata durata de viata de minim 20 de ani in loc sa achizitionam un panou cu tuburi vidate slabe care nu lucreaza in parametri decat cel mult 5 ani.

O garantie a pastrarii vidului intr-un tub de calitate premium este utilizarea sticlei sodice care spre deosebire de sticla borosilicat nu este permisiva nici la atomii mici de Heliu si Hidrogen si utilizarea sudurii la rosu pentru etansarea de la capatul tubului.
-verificarea rezistentei: deoarece panourile se amplaseaza in zone deschise expuse la intemperii este absolut necesar sa ne asiguram ca ele rezista in timp unor conditii climatice grele. In cazul tuburilor vidate este deci necesar sa intrebam furnizorul daca tuburile au fost testate la grindina de mari dimensiuni si daca au un certificat in acest sens (cel mai de incredere certificat este testul TUV la grindina). In cazul panourilor plane, lucrurile sunt mai simple deoarece ele au prin definitie o rezistenta mai mare in timp dar este bine chiar si in cazul lor sa ne asiguram ca sunt protejate de o sticla securizata cu coeficienti mici de dilatare.

-verificarea functionalitatii sistemului: intrebarea care se pune acum este urmatoarea: indiferent ce panou solar aleg sistemul de incalzire in care este cuplat functioneaza la fel? Evident si aici sunt panouri care ne asigura o functionalitate optima a sistemului in timp ce altele nu garanteaza acest lucru. De exemplu, in cazul in care nu exista consum de apa calda apare fenomenul de supraincalzire pe care doar tuburile vidate cu limitator de temperatura il pot evita. In toate celelate cazuri solutia este doar acoperirea panourilor.

Unii cumparatori isi iau ca reper marca (brandul) produsului, dar tineti cont ca panourile solare sunt comercializate in general de firma de instalatii si liderii de piata in instalatii termice nu sunt aceiasi cu liderii in domeniul panourilor solare! De aceea verificati dvs insiva cele mai importante caracteristici pentru ca investitia pe care o faceti sa fie una de succes.