Sisteme solare fotovoltaice cu conectare la retea (sisteme on-grid)

Un astfel de sistem este compus in principal din unul sau mai multe panouri solare fotovoltaice si un invertor care realizeaza transformarea curentului continuu produs de panouri in curent alternativ cu care este alimentat spatiul pe care il deserveste sau care este injectat in reteaua electrica la care este conectat. Panourile alimenteaza cu energie electrica consumatorii din locuinta sau spatiul unde este amplasat sistemul iar restul de energie produsa si neconsumata este pompata in reteaua electrica. Noaptea sau cand radiatia solara este insuficienta consumul este asigurat de reteau de electricitate la care sistemul solar este conectat. Firma distribuitoare de energie, evidentiaza pe factura de electricitate diferenta dintre cantitatea de energie produsa si cantitatea consumata iar dumneavoastra platiti doar diferenta sau chiar primiti bani inapoi.

Elementele de baza ale unui sistem solar fotovoltaic on grid (cu conectare la retea) sunt:

Panorile solare fotovoltaice: sunt componenta de baza a unui asemenea sistem. Calitatea si capacitatea lor influenteaza performanta intregii instalatii fotovoltaice, durata de viata si mentinerea in timp a randamentului sistemului.

Sistemul de montare: panourile solare fotovolatice pot fi montate fie pe acoperisul cladirii, pe terase, pe copertine etc fie pe sol. In orice situatie sistemul de montaj si fixare utilizat influenteaza rezistenta in timp si integritatea panourilor solare care trebuie sa produca electricitate 25 de ani sau mai mult.

Invertorul: transforma curentul continuu produs de panourile solare fotovolataice in curent alternativ compatibil cu cel din reteaua la care sistemul este conectat. Invertorul este o componenta esentiala a unui sistem on grid deoarece el asigura controlul transferului eficient de energie in intregul sistem. De obicei durata de viata a invertorului este mai mica decat a panourilor solare de aceea este necesar sa ne asiguram ca utilizam un invertor de calitate care sa deserveasca sistemul pe o perioada cat mai lunga si sa fie cat mai eficient posibil.

Comutatorul de deconectare: este elementul de securitate din componeneta sistemului, el trebuie montat la indemana si orice membru al familiei trebuie sa stie unde se afla pentru a-l utiliza in caz de necesitate. Cand este inchis, alimentarea de la panourile

solare este oprita iar consumatorii sunt alimentati doar de la retea.

Cabluri si cutia de conexiuni: acestea asigura conectarea si siguranta sistemului si desi nu are o pondere mare in costul sistemului, are o pondere importanta in volumul muncii de montaj a instalatiei.

Pentru a afla puterea sistemului solar fotovolatic de care aveti nevoie pentru consumul casnic, luati consumul lunar mediu si il impartiti la 90. Informatia obtinuta astfel este un punct de plecare in alegerea sistemului care va este necesar dar pentru a face cea mai buna si eficienta investitie apelati la un specialist pentru o dimensionare corecta si pentru a alege cele mai potrivite echipamente solare.