Regulatoare de incarcare solare (controlere solare) – Scurta introducere

Regulatoarele de incarcare solare, cunoscute si sub numele de controlere de incarcare solare, sunt utilizate in sistemele solare sau eoliene de producere a energiei electrice pentru incarcarea si protejarea bateriilor din sistem la supraincarcare sau descarcare adanca deoarece ambele situatii conduc la distrugerea baterilor.

Regulatoarele solare sunt o parte importanta a oricarui sistem fotovoltaic iar cele din ultimele generatii sunt echipate cu noi functii de control a incarcarii cu o foarte mare eficienta si importanta. Un regulator de incarcare performant ne asigura ca incarcarea bateriilor se face in cel mai scurt timp posibil si protejeaza totodata acumulatorii pentru a nu fi distrusi prin supraincarcare.

Cele mai avansate regulatoare solare utilizeaza tehnologia de urmarire a punctului de maximum de putere MPPT, care poate furniza un impuls de putere cu pana la 33% mai mare decat in cazul regulatoarelor obisnuite mai ales in conditii de vreme rece dar insorita.

Unele regulatoare solare avansate pot oferi informatii importante utilizatorilor fiind echipate cu un display digital.

Unele variante colecteaza date de-a lungul timpului si multe ofera o diversitate de optiuni de protectie cum ar fi protectia la supratensiuni. O alta functie de protectie este cea de deconectare la tensiuni mici (LVD) care nu permite ca bateriile solare sa fie descarcate pana la punctul de deterioarare.
Atunci cand alegem tipul de regulator solar de incarcare ne ghidam dupa intensitatea curentului care trece prin el. Intensitatea in amperi este calculata prin impartirea puterii in watti la tensiunea exprimata in volti, aceste informatii le putem lua din specificatiile panourilor solare utilizate. In general este recomandata o supradimensionare cu 20% a regulatorului deoarece in timpul functionarii sistemului solar apar situatii de varf.